S2R Trainer - Eddy Verstichel
Tracy  |  1-11-2013  |  Clubnieuws Start to Run 

Nieuwsbrief november 2013 2


Graag zouden we je op regelmatige basis de dragende peilers van de Funrunners voorstellen, te beginnen met onze S2R trainer, Eddy Verstichel.

S2R Trainer - Eddy Verstichel

Middels een interview kwamen we enkele details aan de weet over Eddy. Hij vertelde ons graag het volgende:

Eigenlijk heb ik pas tijdens mijn legerdienst in 1974 vastgesteld dat ik aanleg had om te lopen. Elke maand was er een compagniecross en daarin eindigde ik elke keer in de top 10, niettegenstaande ik geen meter trainde. Door deze goede uitslagen kreeg ik faciliteiten om overdag te trainen, ik mocht de kazerne uit wanneer ik maar wilde.

Na mijn legerdienst liet ik het lopen voor wat het was en begon bij judoclub Herzele te trainen. Fysiek niet te onderschatten. Ik won er verschillende tornooien en werd zelfs tweemaal Belgisch Kampioen in mijn gewichtsklasse. Het grote nadeel was dat er in de verlofmaanden juli en augustus geen training was. Om mijn fysiek toch op peil te houden ging ik dan af en toe eens lopen.

Tijdens een looptraining werd ik eens voorbijgelopen door een groepje lopers die zich aan het voorbereiden waren voor een jogging in Herzele die de volgende zaterdag doorging. Ik pikte mijn wagonnetje aan en stelde vast dat ik het groepje moeiteloos kon volgen. Ze vroegen mij of ik geen goesting had om deel te nemen aan hun jogging. Ik ging op hun voorstel in en koos voor de kortste afstand, de 3 km. Ik werd er 3e, mocht in mijn eerste wedstrijd op het podium e´n kreeg een prachtige beker.

Van dan af had ik de microbe echt goed te pakken en begon ik heel intensief te trainen. Lopen primeerde boven judo omdat het een sport was waar ik niet gebonden was aan trainingsuren.
Ik trainde heel intensief en de resultaten lieten niet op zich wachten. Ik won diverse joggings en verzamelde tal van podiumplaatsen. We liepen tijdens de zomermaanden soms 3 wedstrijden per weekend! Tijdens de wintermaanden liepen we het volledig programma veldlopen.

Momenteel staat de teller op 890 wedstrijden waar ik een uitslag van heb. Ik weet dat het er nog een pak meer zijn maar vroeger was het niet de gewoonte om bij elke wedstrijd een uitslag te krijgen. In mijn beginperiode moesten uitslagen nog gemaakt worden met een stencyleermachine.

Door het lopen heb ik ook een stukje van de wereld gezien. Ik werd een 60 tal keren geselecteerd voor buitenlandse wedstrijden en liep o.a. In Ierland, Frankrijk, Portugal, Zwisterland, Tsjechië etc.
In 1996 werd ik geselecteerd voor de marathon van het wereldkampioenschap Politie in Athene. In de voorbereiding liep ik 1200 km in 12 weken. Ondanks het loodzware parcours, 32 km bergop, liep ik nog een fantastische tijd 2u47’34.

In 2004 ontving ik een telefoontje van de stichter van de Funrunners Johan De Pelsmaeker. Hij had juist de eerste sessie start to run achter de rug met 7 lopers.
Hij wilde een tweede sessie beginnen, maar de 7 lopers die hun diploma behaalden wilden natuurlijk ook blijven lopen. Hij was op zoek naar een interim trainer en omdat hij mij kende kwam hij bij mij terecht. Ik aanvaarde de opdracht en het beviel mij wel echt goed. Al waren de omstandigheden toen nog heel primitief. We hadden om te trainen alleen het voorste voetbalveld ter beschikking. Een Finse piste was er nog niet. Tijdens de wintermaanden moest ik dan wel elke training een verlengkabel meebrengen om dan toch een beetje licht te hebben tijdens de trainingen.
De groepen werden ook alsmaar groter, de grootste groep tot op heden was ooit 108 starters.
Ik geef ook training in Herzele (S2R en gevorderden). In het voorjaar is dit 5 dagen per week, momenteel is het 4 dagen. Alleen de donderdag heb ik 1 vrije avond. En daar geniet ik dan ook van.

In maart zijn er onder leiding van Eddy bij de Funrunners 35 lopers gestart, daarvan hebben er een flinke 20 hun diploma gehaald. Een deel van hen loopt verder, sommigen liepen reeds de 7 en 10 km. De reden van geen tweede reeks start to run is de slechte toestand van de piste (zie artikel Finse Piste) en de vrees voor kwetsuren van beginnende lopers.

In maart 2014 zal Eddy starten met een nieuwe S2R groep en ook dan zullen de blijvers kunnen overgaan naar trainer Antoine (B-groep) of naar de A-groep.

Hartelijk dank aan Eddy voor het delen van zijn interessante loperscarrière en zijn onuitputtelijke inzet voor elke nieuwe lichting S2R lopers bij de Funrunners.

S2R Trainer - Eddy Verstichel